En fare – lokal innsats. Effektiv håndtering av naturfare
Jonas Gürrich (Knowit), Kjersti Nordskog (Agenda Kaupang), Gjermund Lanestedt (Capto) og Henriette Hedløv (Halogen)
2022-2024
Kunde:
Metereologisk institutt i samarbeid med NVE og NRK
Samarbeidspartnere:
Halogen, Knowit og Agenda Kaupang
Prosjektet skal utforske hvordan man kan få brukerne til å reagere etter man har mottatt et værrelatert farevarsel. MET ønsker i samarbeid med NRK og NVE å se på brukerreisen etter at de ulike brukergruppene er blitt klar over en værrelatert risiko eller mulighet. Det hjelper lite å vite om fare hvis det er uklart hva og når noe bør gjøres. Det viktigste målet for prosjektet er å skape bedre og mer effektiv håndtering av varsler om naturfare, og på denne måten bidra til utnyttelse av ressurser i lokalsamfunnet og økt sikkerhet for innbyggerne når været blir farlig.
Hva var utfordringen?
Det sendes ut flere tusen farevarsler i året. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utsteder naturfarevarsler for flom- og skred, mens Meteorologisk institutt (MET) varsler farlig vær. NRK presenterer farevarsel fra MET og NVE på Yr, på TV og radio.
Aktører innen beredskap, forsikring, bedrifter, media og “folk flest” gir tilbakemelding om at (for) mange farevarsler kan gjøre det vanskelig å følge med, skjønne når de bør foreta seg noe og omsette denne kunnskapen til handling. Enkelte brukere opplever det som mye informasjon, eller at informasjonen ikke er relevant for dem. Det kan være fordi varslene ikke treffer geografisk, eller at de ikke treffer situasjonen den enkelte står.
Hva gjorde vi?
Vi utviklet konkrete anbefalinger til MET, NVE og NRK vedrørende utforming av varsler, og ga innspill til hva man burde jobbe videre med i utviklingen av samspillet mellom partene og i økosystemet av aktører knyttet til ekstremværvarsling og beredskap.