Digital oppgaveglidning mellom statlig og kommunal sektor

Digitale løsninger gjør det mulig å omfordele oppgaver på tvers av forvaltningsnivåene, men denne oppgaveglidningen kan ha uheldige sider.

2025 - pågående


Kunde:
KS Kommunesektorens organisasjon
Samarbeidspartner:
Rambøll, UiO og OsloMet


Staten leverer digitale løsninger som kommunal sektor bygger tjenester rundt eller på annen måte blir avhengige av – i sine tjenester til innbyggere og næringsliv. Digitaliseringen gjøre det også enklere å overføre oppgaver som staten tidligere har hatt ansvar for, til kommunene, nærmere brukerne. Dette er mange eksempler på dette, både i helsesektoren og i andre sektorer. Samarbeidet mellom staten og kommunal sektor er politisk ønsket, blant annet av hensyn til effektiv ressursbruk og vertikal tjenesteintegrasjon. Det er også et uttrykt mål i regjeringens digitaliseringsstrategi å integrere tjenestene på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer, jf. ambisjonene om sammenhengende digitale tjenester.

Men innebærer samtidig økt kompleksitet og noen mulige utfordringer. I en rapport utarbeidet for KS i 2022 beskrives flere mulige uheldige konsekvenser av kommunesektorens avhengighet til statlige digitale løsninger, blant annet juridiske uklarheter mht. ansvaret for tjenestekvaliteten og plasseringen av ansvar opp mot GDPR, fragmentering og vanskeliggjøring av horisontal integrasjon i kommunene, økonomiske virkninger av at kostnader og gevinster omfordeles delvis uplanlagt og uformalisert - og redusert lokal autonomi for kommunene.

Hva gjør vi?

Capto vil sammen med Rambøll og våre støttespillere innen akademia gjennomføre en FoU som prøver å belyse helheten i ovennevnte problematikk. Digitaliseringsstrategien og ønsket om brukerorientert tjenesteutvikling tilsier et tett samspill mellom staten og kommunal sektor, om utviklingen av nasjonal digital infrastruktur og “orkestrering” av dataøkosystemene og verdikjedene for digitale innbyggertjenester. Slik vi ser dette FoU-oppdraget er en relevant inngang i denne tematikken om vi som nasjon har rigget oss tilstrekkelig for dette. Blant annet ser vi at ulike statlige sektorer nærmer seg temaet ganske ulikt, med ulike strategier for samhandlingen over forvaltningsnivåene, ulike styringsregimer og ulik grad av involvering av kommunal sektor i utviklingen av digital infrastruktur og innbyggertjenester. Vår analyse og anbefalinger vil foreligge i oktober 2025.

Next
Next

Inkludering i et digitalt samfunn