Hva er kunstig intelligens?
I vår tidsalder er teknologisk innovasjon viktig, og den omskriver hele tiden hvordan vi lever, arbeider og samhandler. Vi må utnytte muligheter og tilpasse oss nye utfordringer. En hovedaktør i denne transformasjonen fremover blir fenomenet «kunstig intelligens». For mange er dette en term som både fascinerer og bekymrer, men hva innebærer den egentlig? KI representerer ambisjonen om å etterligne de kognitive prosessene vi vanligvis assosierer med menneskelig tankegang – altså evnen til å resonnere, lære av tidligere erfaringer og fremfor alt ta informerte beslutninger basert på tilgjengelig informasjon. KI er med andre ord en kompleks algoritme, eller oppskrift, på hvordan data skal forstås. KI er også et resultat av historiske ønsker om å overføre noen av menneskets mest dyrebare evner til maskiner. I sentrum av mange av dagens KI-løsninger finner vi såkalte nevrale nettverk, som er inspirert av menneskets biologiske nevrale strukturer. De prosesserer data på en måte som ligner på måten vår hjerne fungerer. I en verden som hele tiden produserer nye mengder data, har KI-systemer vist seg uvurderlige til nettopp prosessering av overveldende datamengder. KI kan kjenne igjen stemmer, analysere bilder og tolke tekst. Dette gir enorme muligheter til å løse oppgaver.
Maskinlæring, som er en av grunnpilarene i moderne KI, tar form etter hvordan læringen foregår. «Overvåket læring» fungerer ved at systemet mates med både inndata og ønskede utdata, og at KI-modellen tilpasses over tid for å forutsi utfall basert på de inndataene den mottar. For eksempel kan et reiseselskap bruke overvåket læring for å forutsi transportbehovet basert på historiske data om reell bruk og kjente hendelser. På den annen side har vi «uovervåket læring». Der blir systemet bare gitt inndata og overlates til seg selv med å identifisere mønstre og sammenhenger. Med en slik tilnærming kan for eksempel en statsetat identifisere innbyggersegmenter basert på forbruksvaner, uten på forhånd definerte kategorier. «Forsterket læring» er en tredje tilnærming, basert mer på å prøve og feile. Her blir KI-modellen belønnet for riktige beslutninger og korrigert for feil. Dette kan være nyttig i mange sammenhenger. For eksempel kan beredskapsaktører optimalisere allokeringen av ressurser ved å simulere ulike scenarioer og se hvilken tilnærming som gir best resultat.
Innenfor disse ulike maskinlæringsrammene har vi også sett fremveksten av såkalte «generative pre-trained transformer»-modeller – eller GPT. Disse modellene er forhåndstrent på store tekstmengder og kan deretter finjusteres for raskt å finne frem til tekst som er relevant for å besvare et spørsmål, for eksempel en spesifikk juridisk problemstilling. GPT-modellens evne til å generere sammenhengende og relevant tekst gjør den naturligvis særlig attraktiv for offentlig forvaltning med sin skriftlighetskultur. En statsetat kan for eksempel konsultere en ChatGPT-modell for å få bedre oversikt over potensielle fallgruver ved policyendringer eller få gode forslag til hvordan endringer i skatteregler eller andre kompliserte forvaltningsbeslutninger skal kommuniseres til allmennheten på en klarest mulig måte. Mulighetene her er nærmest ubegrensede, og de som deltar i diskusjonsfora på nettet, blir daglig servert nye og kreative ideer og løsninger – for eksempel innen undervisningssektoren.
Rask utvikling
Som andre går statsforvaltningen inn i en innovativ periode med utforskning av nye KI-anvendelser på mange områder. Mens utviklingen går raskt fremover mot en mer KI-drevet fremtid, er det samtidig viktig at forvaltningen reflekterer over hva denne fremtiden innebærer, og vurderer de etiske, praktiske og samfunnsmessige implikasjonene av å ta i bruk maskiner i oppgaveløsningen. KI gir oss muligheten til å utnytte dataene vi allerede har, men er samtidig med på å fremmedgjøre og distansere oss. Vi må sikre at viktige prinsipper og verdier fortsatt får nødvendig plass i alt som gjøres, også i en datadrevet statsforvaltning. Og vi må sikre at vi ikke – uforvarende og utilsiktet – misbruker dataene i iveren etter å utnytte dataressursene til å forbedre verden.
Markedet for KI-produkter og -tjenester er estimert til over 100 milliarder dollar per år – og vokser raskt. De store aktørene har satt sitt preg på hvordan teknologien har utviklet seg og integreres i våre daglige liv. Google, med sin nesten ubegrensede tilgang til data gjennom sine mange brukertjenester, har ledet an med mange banebrytende innovasjoner. Google har brukt KI i lang tid i søkemotoroptimalisering og håndtering av komplekse søk, i billed- og videosøk, til språkoversettelse og til styring av selvkjørende biler. Deres forskning innen maskinlæring, nevrale nettverk og automatisering har ført til fremskritt som har endret hvordan vi som mennesker interagerer med teknologi, og hvordan vi forstår verden rundt oss. OpenAI, i samarbeid med Microsoft, har også vært en pioner, spesielt i utviklingen av modeller som tidligere omtalte ChatGPT. De representerer en ny epoke av kommunikasjon mellom mennesker og maskiner, hvor maskinene kan forstå og generere menneskelig tekst på måter som tidligere var utenkelig. Men de internasjonale gigantene driver ikke bare frem selve innovasjonen. Selskap som Microsoft og IBM tilbyr med sin ekspertise skreddersydde KI-løsninger for ulike sektorer og behov. Også norske bedrifter er på scenen og leverer KI-tjenester som dekker spesifikke behov i det norske markedet.
Betydningen av data
Data er selve drivkraften bak og en forutsetning for KI. Fremveksten av KI er knyttet til behovet for å utnytte de store datamengdene vi har samlet opp – og samler inn hver dag – til noe mer enn hva vi har fått til med tidligere verktøy. Data er direkte nødvendig for bruken av KI blant annet fordi: